Merinould, hvad er det?

Merino

Merino er et får

Merinould stammer fra får, nærmere bestemt fåreracen Merino. Merino er en gammel race, som har været kendt for deres uld siden middelalderen. I dag anses merinofår stadig for at have noget af det mest fine og bløde uld, der findes.

 

Kvalitets uld

Merinould har mange gode kvaliteter. Det er årsagen til, at det kun er garn af merinould, Den Lille Huefabrik vælger at bruge til at strikke huer af.

  • Uld hjælper med at regulere ens kropstemperatur, da huden kan ånde igennem det.
  • Vand, i form af fx sved eller regn, bliver naturligt ledt væk fra huden og ud til ydersiden, hvor det kan fordampe.
  • Uld kan absorbere store mængder vand, men kan, i modsætning til andre materialer, blive ved med at holde på varme.
  • Merinouldens fibre er mindre og tyndere end meget andet uld og er derfor blødt og kradser ikke.
  • De små fibre, eller hår, som merinoulden består af indeholder store mængder luft. Merinould har derfor en høj varmekapacitet samtidigt med, at det vejer meget lidt.

 

Glade får

Den Lille Huefabrik bruger kun uld fra europæiske fåropdrættere, hvor der ikke bliver foretaget mulesing og hvor fårene kan gå frit. Alt garn, der bliver brugt er samtidig øko-tex certificeret.

 

Hue af merinould

Trænger du til en ny og varm hue? Eller har du fået lyst til at udskifte den hue du har, til en lavet af lækker og blødt merinould? Så se på de strikhuer Den Lille Huefabrik har til salg her. Vil du selv bestemme lige præcis hvilken farve din hue skal have? Så kan du lave lav en bestilling her.

Vejledning: Sådan vasker du din uldhue korrekt

Vask din uldhue korrekt og undgå problemer

Uldkvalitet

Uld kan opføre sig meget forskelligt alt efter hvilken kvalitet det er og hvordan det er blevet behandlet af producenten. Hos Den Lille Huefabrik bliver der kun brug 100% øko-tex, superwash merinould til at strikke huerne og derfor kan alle huer, der købt her, vaskes i en vaskemaskine med finvask-program.

Er din uldhue købt et andet sted og har du ingen vaskevejledning til den, så er det bedste du kan gøre, at vaske den som om den var lavet af ubehandlet uld.

 

Købt hos Den Lille Huefabrik: Superwash uldhuer

Hvis din hue er købt her, er den strikket af superwash merinould. Superwash uld er blevet behandlet sådan, at det ikke krymper, hvis man vasker det rigtigt. Din hue skal derfor vaskes med et finvask-program på 40 grader. Brug IKKE et uldprogram.

Det er vigtigt, at du ikke bruger skyllemiddel eller ligger huen i blød, da det vil ødelægge fibrene i garnet. Temperaturen er også vigtig. Vasker du ved for høj temperatur, vil fibrene i garnet krympe på trods af superwashbehandlingen, men en for lav temperatur kan misfarve din hue. Hvis du kommer til at vaske din hue ved en forkert temperatur, kan du prøve at rette op på fejlen ved straks at vaske den som anbefalet.

Er din hue strikket af sort eller mørkt garn, er det vigtigt at vaske den alene den første gang eller sammen med andet mørkt tøj, da der kan være restfarve i garnet.

Brug kun sæbe der er pH-neutralt, uden blegemiddel og beregnet til vask af uld.

Din hue kan miste lidt af sin form ved vask, ret det før du lader den tørre. Hæng ikke uld op og tørre, men læg det fladt. Hvis det hænger bliver huen trækket ud af facon og der kommer mærker efter klemmer.

 

Vask af ubehandlede uldhuer

Huer lavet af ubehandlet uld bør ikke vaskes i maskine, heller ikke på uldprogram! Vask din ubehandlede uldhue forsigtigt i hånden ved cirka 30 grader. Udgå at vride eller skrubbe den, da det vil få huen til at miste faconen. Hvis du gnider strikhuen for meget, vil den begynde at filte og miste sin elasticitet.